Alla företag står inför utmaningen att nå ut, bli kända och bygga ett starkt varumärke. Det är inte bara företag som har ett varumärke – det har även varje plats. Ett platsvarumärke formas av historia, natur, kultur och människors samlade upplevelser. Det handlar om hur en plats uppfattas av invånare, företagare, politiker, medier, besökare och investerare. Oavsett om det bedrivs ett aktivt arbete med platsens profil eller inte, så finns det alltid ett rykte, en identitet.
Platsens varumärke påverkar och påverkas av, det lokala näringslivet. I många regioner och kommuner arbetar man medvetet med platsmarknadsföring – det är i dag en global industri.
Vad har platsvarumärket med ditt företag att göra?
Det mest uppenbara svaret är: försäljning. Varumärket spelar också stor roll vid rekrytering, nätverkande och förtroendeskapande. Att förknippas med en plats med goda associationer kan göra det lättare att attrahera rätt medarbetare och affärspartners.
Hur mycket platsens varumärke betyder varierar mellan branscher. I turism är det avgörande – i lagerverksamhet kanske mindre viktigt. Alla företag är lokaliserade någonstans och den lokaliseringen påverkar varumärket. Att aktivt använda platsen som en del av företagets identitet är en strategi som länge använts i industrin – ”Made in…” är ett tydligt exempel.
Företag använder platsens värden – och formar dem
Det går att dra nytta av det en plats är känd för – natur, kultur, tradition, design, kvalitet eller innovation – om det finns en trovärdig koppling till företagets produkter eller tjänster. Det kräver medvetna val. Platsen i sig bär på både positiva och negativa associationer, som företag gäller det att lyfta fram de aspekter som passar den egna verksamheten.
Samtidigt är det viktigt att förstå att företagen själva också påverkar hur platsen uppfattas. Ett starkt företagsklimat, god service, engagerade entreprenörer och lokal stolthet bidrar alla till hur omvärlden ser på platsen. I synnerhet inom handel, besöksnäring och upplevelsebaserade verksamheter spelar företagen en direkt roll i hur platsvarumärket upplevs.
Att bygga i båda riktningar
Företag och plats påverkar alltså varandra. Det ena behöver inte utesluta det andra – snarare tvärtom. När ett företag kopplar sitt varumärke till platsens styrkor och samtidigt bidrar till att förstärka dem, uppstår ett ömsesidigt värdeskapande.
Att använda platsvarumärket som strategiskt verktyg kan bli en konkurrensfördel – inte minst i en tid då både kunder och medarbetare allt oftare söker efter sammanhang, autenticitet och mening i sina val.
Lämna ett svar