Det är lätt hänt. Man har ett team omkring sig, arbetet flyter på, folk gör sitt jobb. Med tiden börjar en tanke smyga sig på:


”Varför känns det som att det alltid är jag som driver saker framåt?”

Jag möter ofta den här funderingen hos chefer. Det är inte ovanligt. Faktum är att det är ganska mänskligt. Det är lätt att hamna där, särskilt om man är en person som är van att ta ansvar, som är lösningsorienterad och som ogärna lämnar något åt slumpen.

När allt till slut kretsar kring dig som chef – när du blir navet, motorn och styrspaken i verksamheten – då är det dags att fundera: har du byggt ledare omkring dig eller har du skapat följare?

Följsamma, lojala – men passiva

Följare är inte något negativt i sig. De är ofta lojala, skötsamma och gör det som förväntas. Dock tar de sällan ansvar utanför ramen. De väntar på uppdrag, undviker risk och är måna om att göra rätt – snarare än att tänka nytt.

Många gånger är det inte de själva som har valt den rollen. Det är organisationens kultur och struktur som format den. Kanske har det funnits en chef före dig som styrt hårt. Kanske har förändring straffats snarare än uppmuntrats. Möjligen har du själv, i all välmening, tagit lite för mycket ansvar.

Oavsett orsak så är resultatet detsamma: en tyst organisation där engagemanget falnar och initiativen uteblir.

Så vad kännetecknar en ledare i organisationen?

En ledare – formell eller informell – agerar. Personen tar ansvar för helheten, ser sammanhang, tänker framåt. Ledaren bidrar inte bara med arbetskraft utan med tankekraft.

Det är de där ledarna du vill ha omkring dig. För när du som chef bygger andra ledare, då börjar organisationen röra sig själv.

Att bygga ledare – i praktiken

Att gå från en kultur där människor väntar, till en där människor agerar, kräver ett aktivt arbete. Det handlar om att förändra både tänk och beteenden – och det börjar hos dig som chef. Här är några nycklar:

1. Släpp inte taget – men släpp kontrollen
Visa tillit. Låt andra fatta beslut, även om de gör det annorlunda än du själv skulle ha gjort. Alla vägar som inte är dina är inte fel.

2. Var tydlig med riktningen, inte med varje steg
När människor vet vart ni ska – och varför – så hittar de ofta själva vägen dit.

3. Reagera positivt på initiativ
Också när det inte blir perfekt. Det viktiga är att initiativ tas. Finputsningen kan komma senare.

4. Skapa tid och utrymme för reflektion och lärande

Ställ frågor som: ”Vad hade du gjort i mitt ställe?” eller ”Vad tror du vi missar här?” Första gången kanske det blir tyst. Men håll ut. Det kommer.

5. Var modig nog att stå tillbaka
Ledarskap handlar ibland om att kliva fram – men lika ofta om att kliva åt sidan och låta andra växa.

Vad händer om du försvinner?

En enkel tankelek: om du skulle vara borta tre veckor, vad skulle hända?


Skulle allt stanna upp? Eller skulle dina medarbetare ta vid, driva arbetet vidare, fatta beslut?

Om svaret är det senare – då har du byggt något riktigt värdefullt.


Om svaret är det första – då har du en fantastisk möjlighet framför dig.

För när du bygger andra ledare så bygger du inte bara en stark organisation. Du bygger också en vardag där du som chef slipper vara ständig brandman, problemlösare och pådrivare – och istället får vara just det du är satt att vara: en ledare.

🚀 Vill du ta nästa steg och diskutera hur du kan optimera din företagsutveckling eller ledarskap för långsiktig tillväxt? Kontakta mig för en kostnadsfri konsultation. Jag och mitt nätverk erbjuder stöd för att hjälpa ditt företag att växa, skapa hållbar tillväxt, bygga ett starkt ledarskap och engagerade team.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *